Éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás – okok, tünetek és kezelés a Bowen technikával

A fogcsikorgatás nagyon sokunkat érintő probléma: fogorvosok szerint minden harmadik ember csikorgatja vagy erőteljesen összeszorítja fogait éjszaka!

Azonban mivel a fogcsikorgatás leggyakrabban éjszaka történik, sokan nincsenek is ennek tudatában, egészen addig, amíg fogászati vagy más problémákat nem okoz.


Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, akkor nagy valószínűséggel éjszakánként csikorgatod/összeszorítod a fogaid:

 • nyugtalan alvás
 • gyakran ébredsz fejfájásra, állkapocs fájdalomra, nyakfájásra
 • 8-9 óra alvás után is fáradtan ébredsz
 • ok nélkül fáj a fogad
 • gyakran fáj a hátad, nyakad, vállad
 • ismeretlen eredetű arcüreg fájdalom kínoz
 • ismeretlen eredetű fülzúgás kínoz
 • a fogak rágófelszínén kopások jelennek meg
Akkor beszélünk fogcsikorgatásról, ha a fogak összeszorítása nem rágás céljából, vagy tudatos irányítás alatt történik. Ilyenkor sokkal nagyobb erő nehezedik a fogakra, mint rágás közben: akár 40 kg-os nyomás!
Vannak, akik előre-hátra csikorgatnak, mások oldalra. Leginkább öntudatlanul, főleg alvás közben csikorgatjuk, szorítjuk össze fogunkat.

A fogcsikorgatás okai

A napközben lezajlott stressz-okozta élményeket álmunkban újraéljük, és erre fogszorítással, fogcsikorgatással reagálhatunk. A fogszorítás, fogcsikorgatás háttérben állhat:


 • stressz
 • lelki megterhelés
 • belső feszültség
 • a fogak és az állkapocs hibás állása
 • rossz felületű, túl magas tömések, hidak, koronák és protézis
 • a csontban megbújva növekvő bölcsességfogak, melyek nekifeszülve az utolsó rágófogaknak a fogak elmozdulását, rossz érintkezést, vagy akár csikorgatást is eredményezhetnek


Éjszakai fogcsikogatás tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, akkor nagy valószínűséggel éjszakánként csikorgatod, összeszorítod a fogaid:


 • nyugtalan alvás
 • halántéktáji fájdalom
 • reggeli izomláz, feszülés az állkapocsban
 • tarkófeszülés
 • nyaki feszülés, nyakfájdalom
 • ismeretlen eredetű füldugulás, fülzúgás, tinnitus
 • gyakori fejfájás, migrén
 • rossz minőségű, felületes alvás
 • a fogak rágófelszínén kopások jelennek meg

Fogcsikorgatás következményei

Az éjszakai fogcsikorgatás egyik leggyakoribb tünete az állkapocs izmainak fájdalma, annak nehéz mozgatása, amely a fogcsikorgatók 20-30 százalékánál előfordul. Néha annyira merevek a rágóizmok, hogy a beteg alig tudja kinyitni a száját!
A fogcsikorgatásból adódó fájdalom sokszor kisugárzik a nyakba és a hátba is. Sőt, hosszú távon szédülés és látási problémák is felmerülhetnek!
Olykor még az is előfordulhat, hogy a rágóizmok akaratlan mozgásakor a szervezet tévesen azt hiszi, hogy éppen eszünk, ezért beindulnak az emésztési folyamatok, például a gyomorsav termelődése, ennek mellékhatásaként pedig gyomorgörcs jelentkezhet. Nem véletlen, hogy az emésztési problémák is a stressz gyakori tünetei közé tartoznak.

A stressz szerepe a fogcsikor-
gatásban

A stressz és a fogcsikorgatás között komoly összefüggés figyelhető meg a kutatások tanúsága szerint.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a fogcsikorgatásra hajlamos személyek szervezetében magasabb a stresszhormon, vagyis a kortizol szintje. Egy másik kutatásban a tudósok arra lettek figyelmesek, hogy közvetlenül a csikorgatás előtt az érintettek agytevékenysége és pulzusszáma megemelkedik – ez arra utalhat, hogy az idegrendszer is szerepet játszik a dologban.

Amikor valaki komoly lelki megterhelés alatt áll, agya ezt úgy fogja fel, hogy külső fenyegetés éri a szervezetet, ezért vészriadó-üzemmódba kapcsol. Megemelkedik az agyban a kortizol szintje, aminek következtében felgyorsul a pulzus, az ember izzadni kezd, illetve más rendellenes testműködéseket is tapasztal.

A stressz hatására folyamatos szorongással járó betegség is kialakulhat, ami állandóan felfokozott állapotban tartja a szervezetet, és a kortizol mellett más, a viselkedést és a hangulatot befolyásoló neurotranszmittereket, például szerotonint és dopamint is aktivizál. Felmérések szerint a fogcsikorgatással diagnosztizált személyek gyakrabban észlelik magukon a szorongás és a depresszió tüneteit, mint azok, akik nem csikorgatják a fogaikat éjszaka.

A megoldás: a Bowen technika

A krónikus stressz jelentősen gyengíti immunrendszerünket és mentális egészségünket is. Az állandó, kezeletlen stressz idővel így, vagy úgy mindannyiunkon kijön: van, akinek emésztőrendszeri problémaként jelentkezik, van, akinek alvási nehézség formájában, vannak, akik gyakran megbetegsznek, van, akinek fejfájás formájában, van, akinek éjszakai fogcsikorgatásként jelentkezik.
Ezért a hatékony, gyógyszermentes stresszkezelés és az egészségesen működő test mindannyiunk számára prioritást kell, hogy élvezzen. Viszont a testben gyógyulási, regenerációs és helyreállító folyamatok csak a paraszimpatikus idegrendszer dominanciája alatt, a test nyugalmi állapotában indulnak be. Ennek az állapotnak az elérésében tud óriási segítséget nyújtani a Bowen technika, amely néhány finom mozdulattal mintegy átkapcsolja a vegetatív idegrendszert a paraszimpatikus működésmódba. Ennek köszönhetően a test képes lesz pihenni, regenerálódni, emészteni és újra visszatérni a homeosztázishoz, azaz a helyes, kiegyensúlyozott működésmódhoz. A Bowen technikában külön fogássorozat van az állkapocs, az állkapocs ízületi és rágóizomzati problémák kezelésére.
„A kezelés Dalmánál röviden: egy fantasztikus módszer és egy hiteles terapeuta találkozása. Dalma mindig nagyon figyelmes és professzionális volt a kezelések során. A Bowen technika segít nekem, hogy tanuljam a testem és annak folyamatait. Végre, ahol a kontrollt el lehet engedni és a természetes gyógyító folyamatokra bízni a többit. Egyéb önismereti (főként verbális) terápiák mellé kitűnő kiegészítő terápiának gondolom."

Anna, pszichológus, visszatérő vendég

A Bowen kezelés csöndben zajlik, mivel a cél az, hogy a kliens teljesen ki tudjon kapcsolódni. Sokan el is alszanak a kezelés közben a masszázságyon.