Természetes immunerősítés a Bowen technikával

Krónikus, állandó stressz fennállása esetén az immunrendszer meggyengül, a test hajlamosabb lebetegedni. Az idei, 2020-as év pedig sajnos nem kímél minket a stresszes időszakoktól.


Az ősz beköszöntével, és a járványhelyzet súlyosbodásával még inkább fontos tudatosan foglalkozni az immunrendszerünk megerősítésével!


Az őszi lebetegedést pedig úgy tudjuk leghatékonyabban elkerülni, ha a megelőzésre (prevencióra), azaz immunrendszerünk támogatására fókuszálunk.

Az immunrendszer támogatása

Az immunrendszer helyes működéséhez az alábbiakra kell napi szinten odafigyelni:

 • Helyes táplálkozás és a bélrendszer egészsége
 • 1,5-2 liter víz fogyasztása
 • 7-8 óra alvás
 • Rendszeres mozgás
 • Stresszkezelési módszerek alkalmazása
 • Táplálékkiegészítők szedése
 • Séta friss levegőn, lehetőleg természetben

Az immunrendszer alappillérei

Az immunrendszer egyik legfontosabb része a nyirokrendszer, amely az egész testet behálózó erek, nyirokerek hálózata.

A nyirokrendszernek két fő feladata van:

1.) megvédeni a szervezetet a kórokozók, betegségek, fertőzések ellen
2.) visszajuttatni a véráramba a szövetekben felhalmozott folyadékot

Hasonlóan a vérerekhez, a nyirokrendszer is erekből áll, melyben nyiroknak nevezett folyadék (limfa) kering. A nyirokban lévő limfociták (fehérvérsejtek) a keringéssel eljutnak a nyirokcsomókba. A nyirokcsomók nagyszámú limfocitát tartalmaznak, melyek kiszűrik a fertőző organizmusokat, például a baktériumokat és a vírusokat. A nyirokrendszer egyéb anyagokat is szállít a test minden részébe: sejteket, fehérjéket, tápanyagokat, salakanyagokat.

Ahhoz, hogy a nyirokkeringés megfelelően működjön, izomösszehúzódásra van szükség. Ezért nagyon fontos a mozgás, mert ha nincs izommunka, akkor a nyirok nem áramlik, hanem pang.

Hogyan segíthet a Bowen?

A Bowen kezelés optimalizálja testünk működését és annak minden szervrendszerére pozitív hatással van az egész testet behálózó fasciarendszeren keresztül:


 • Javítja a nyirokrendszer működését, így stimulálva az immunrendszert
 • Harmonizálja az immunrendszer működését
 • Javítja a vérkeringést, a tápanyagok felszívódását
 • Optimalizálja a hormon- és a kiválasztórendszer működését
 • Nyugtatja és kiegyensúlyozza az idegrendszer működését
 • Beindítja a méregtelenítési folyamatokat


 • Nagyon leegyszerűsítve a Bowen technika olyan hatással van a szervezetre, mint amikor egy akadozóan működő számítógépet újraindítunk.

  Hogyan működik a Bowen?

  A Bowen technika legfontosabb hatása a test öngyógyító folyamatainak beindítása, a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozásán keresztül.


  A vegetatív idegrendszer az idegrendszer azon része, amely a szervezet belső egyensúlyáért felel, az akarattól független működések szabályozását látja el. A vegetatív idegrendszer a belszervek (zsigerek) beidegzését végzi, mint például a szív, a tüdő, a máj, a belek, a nyál-, az emésztő-, és a verejtékmirigyek. A vegetatív idegrendszer nagyon érzékeny a külső behatásokra, a stresszre.


  Az vegetatív idegrendszer két részből áll: szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerből.
  A szimpatikus idegrendszer a stresszre és veszélyhelyzetre adott válaszért felel ("harcolj vagy menekülj"). Ezzel ellentétes a paraszimpatikus idegrendszer működése, mely az emésztésért és relaxációért felel. Célja a testben lévő egyensúlyi állapotok visszaállítása, az energia megőrzése és újratermelésére. A mai rohanó és testi-lelki-szellemi értelemben is kiegyensúlyozatlan életünkben a folyamatos ingerek miatt a vegetatív idegrendszer a túlstimulált irányba billen át, és a szimpatikus idegrendszer túlműködése lesz domináns.

  Viszont a testben gyógyulási, regenerációs és helyreállító folyamatok csak a paraszimpatikus idegrendszer dominanciája alatt, a test nyugalmi állapotában indulnak be.

  A Bowen technika ezt a folyamatot katalizálja. A kliensek ellazulnak, a kezelés során gyakran el is alszanak. Ezt a paraszimpatikus dominancia, és a stressztől való megszabadulás magyarázhatja.

  „Nagyon szerettem Dalmához járni, igazi “nyugalom szigete-élmény”-t kaptam az alkalmakon. Türelmes, elfogadó, hiteles. Magas szakmai színvonalon végzi munkáját, folyamatosan továbbfejlesztve önmagát.”

  Luca, pszichológus, 34 éves